FB pixel
Selectează o Pagină

Fibra de carbon este un material care atrage privirile.

Fibrele de carbon au fost inventate în anii ’70, de către Dr. Roger Bacon, fizician la Parma Technical Center of National Carbon Company în Cleveland, Ohio, în încercarea de a crea materiale brute alternative, fiind realizate din fibre derivate din procesarea petrolului și conținând 85% carbon.

Fibra de carbon este creată în procesul de piroliză controlată a poliacrilonitrilului (fibre sintetice carbocatenare) și alți polimeri organici. Acesta cuprinde structuri de carbon întinse  similare cu grafitul și au durabilitate mecanică. Construcția de grafit face ca acestea să fie rezistente mecanic, termic și chimic.

Fibra de carbon este adesea folosită în industrie în domenii unde este necesară durabilitatea ridicată a produsului și greutatea redusă. De ani de zile, acest tip de material este folosit în sporturi extreme sau curse de Formula 1 și chiar și în domeniul ortopedic.

Fibrele de carbon au densitate scăzută, rezistență ridicată la forțele de întindere și elasticitate ridicată. În plus, ele atenuează vibrațiile și sunt rezistente la temperaturi și o mare parte din substanțele chimice. Durabilitatea ridicată, elasticitatea și rezistența pentru forțele de întindere depind de structura fibrei pe axa și densitatea legăturilor transversale.

Fibra de carbon este realizată din filamente de carbon împletite (twill) pentru a-i conferi rezistență exact cum sunt împletite țesăturile obișnuite. La începuturile fabricării sale, cu peste 40 ani în urmă, un singur filament de carbon al acesteia avea un diametru între 7-8 micrometri. Acum, diametrul minim al fibrei de carbon moderne este de aproximativ 5 micrometri.